top of page

Lijf Positiviteit

In de hedendaagse maatschappij, waar sociale media en influencers een steeds prominentere rol spelen, is het belang van Lijf Positiviteitsvorming voor jongeren van onschatbare waarde. De voortdurende blootstelling aan gefilterde schoonheidsidealen en onrealistische lichaamsbeelden legt een immense druk op zowel mannen als vrouwen om te voldoen aan een ideaal dat vaak buiten bereik lijkt. De resulterende onzekerheid en het gevoel van ontoereikendheid onder jongeren zijn alarmerend en onderstrepen de noodzaak om de waarde van ons eigen lichaam te herwaarderen.

De impact van sociale media op het zelfbeeld van jongeren is niet te onderschatten. Ze worden voortdurend blootgesteld aan gefilterde perfectie, wat kan leiden tot gevoelens van inadequaatheid en zelfafwijzing. Het is essentieel om jongeren bewust te maken van de onrealistische normen die worden gepresenteerd en hen aan te moedigen om hun eigen lichaam te omarmen, met al zijn unieke kenmerken.

3.lijf positiviteit.JPG
Drag Queens in Shapewear

Het bewust ontwikkelen van Lijf Positiviteit, draagt bij aan de veerkracht, weerbaarheid en welzijnsgevoel van onze jongeren.

Lijf Positiviteitsvorming niet alleen cruciaal vanuit het perspectief van zelfbeeld, maar ook vanuit het oogpunt van diversiteit en inclusiviteit. Het waarderen van de diverse lichaamstypes en uiterlijke kenmerken die voortkomen uit erfelijk materiaal draagt bij aan een bredere bewustwording van de unieke geschiedenis die elk individu met zich meedraagt. Het stellen van vragen als "Waarom zie ik eruit zoals ik eruit zie?" en "Wat zegt mijn uiterlijk over mijn geschiedenis?" opent de deur naar zelfontdekking en bevordert een positieve relatie met het eigen lichaam.

 

Investeren in Lijf Positiviteitsvorming voor jongeren is niet alleen een essentiële stap in de strijd tegen onrealistische schoonheidsidealen, maar het bevordert ook een gezonde erkenning van diversiteit en een diepgaand begrip van het zelf. Het is een krachtig tegengif tegen de druk van conformiteit en een stap naar een samenleving waarin elk individu zijn eigen unieke schoonheid waardeert en viert.

Je lijf verteld wat over wie je bent

Een cruciaal aspect van Lijf Positiviteitsvorming is het begrip van de biologische en erfelijke achtergrond van ons uiterlijk. Onze genetische samenstelling bepaalt niet alleen de bouw en verschijning van ons lichaam, maar ook hoe ons lichaam reageert op voeding en lichaamsbeweging. Hoewel training en levensstijlkeuzes een rol spelen, is de genetische aanleg een fundamenteel aspect van ons fysieke zelf. Deze bewustwording kan jongeren helpen hun lichaam te waarderen en te omarmen zoals het is, in plaats van te streven naar onrealistische idealen.

Verschillende tijden

Een verdere verdieping van Lijf Positiviteitsvorming omvat het begrip dat schoonheidsidealen niet statisch zijn, maar veranderen door de tijd heen. In de westerse samenleving zijn er opvallende verschuivingen in de perceptie van schoonheid bij zowel mannen als vrouwen. Bijvoorbeeld, in verschillende tijdperken werden vollere vormen als ideaal beschouwd, terwijl in andere perioden een slank en atletisch figuur de voorkeur had. Het onderzoeken van deze verschuivingen biedt inzicht in de culturele en historische context van schoonheidsidealen en benadrukt dat er geen vaststaande norm is, maar eerder een dynamisch concept dat evolueert met de tijd.

4a44d60fad4002278939d879fd48aa11.png

Enkele voorbeelden door de Tijd

Deze voorbeelden illustreren hoe schoonheidsidealen door de geschiedenis heen zijn geëvolueerd, waarbij culturele trends, kunst en media een grote rol hebben gespeeld in het vormgeven van onze perceptie van wat als mooi wordt beschouwd. Het onderstreept ook de relativiteit en subjectiviteit van schoonheid, die constant in beweging is met de tijd en de maatschappij.

Renaissance

(1400-1600)

 • Vrouwen: In de Renaissance werden ronde vormen gewaardeerd, met schilderijen die vrouwen afbeeldden met weelderige rondingen en een bleke huid. Denk aan de schilderijen van Rubens (of zoals hiernaast van Sandro Botticelli), waarin volle, weelderige vrouwenfiguren als het toppunt van schoonheid werden beschouwd.

 • Mannen: Mannelijke schoonheid werd gekenmerkt door kracht en gespierdheid, zoals te zien is in sculpturen van Michelangelo, waar de nadruk lag op atletische proporties.

botti.jpg

Victoriaanse Tijdperk

(1837-1901)

 • Vrouwen: Een smalle taille, bleke huid en een volle buste waren in de mode. Vrouwen droegen korsetten om een zogenaamd zandloperfiguur te bereiken, terwijl een blos op de wangen als teken van gezondheid en jeugdigheid werd beschouwd.

 • Mannen: Een volle, goed onderhouden snor of baard was in de mode. De ideale man werd gezien als iemand met een volwassen, stoere uitstraling.

1.JPG

Roaring Twenties

(1920`s)

 • Vrouwen: De flapper-stijl van de jaren 20 omarmde een meer jeugdige en rebelse uitstraling. Korte rokken, bob-kapsels en een slank silhouet waren de trend.

 • Mannen: Een slank, jeugdig uiterlijk met een strak pak en een kortgeknipt kapsel was in de mode.

wiE9doxiLwq3WCGamDIOb2PqBqc.jpg

Golden Age of Hollywood

(1930-1950)

 • Vrouwen: Het tijdperk van Hollywood glamour benadrukte een zandloperfiguur, met nadruk op volle borsten en heupen. Iconen zoals Marilyn Monroe waren het symbool van vrouwelijke schoonheid.

 • Mannen: Gespierdheid werd belangrijk, met filmsterren zoals Clark Gable die een stoer, zelfverzekerd uiterlijk belichaamden.

200113111944-01-style-remember-when-marilyn-monroe-white-dress-restricted.jpg

Swinging Sixties

(1960s)

 • Vrouwen: Een jeugdige uitstraling met een slank figuur, korte rokken en opvallende make-up. Twiggy, met haar dunne postuur, werd het gezicht van deze periode.

 • Mannen: Het 'mod'-tijdperk introduceerde een meer jeugdige en nonchalante stijl, met kortere kapsels en aandacht voor casual mode.

Londons_Carnaby_Street,_1966.jpg

Supermodel Era

(1980-1990)

 • Vrouwen: Lang, slank en met opvallende kenmerken. Supermodellen zoals Cindy Crawford en Naomi Campbell waren het toonbeeld van schoonheid.

 • Mannen: Gespierdheid en een atletisch uiterlijk werden benadrukt, met mannelijke modellen zoals Tyson Beckford die populair werden.

tyson-beckford-level-q.jpg

Voorzichtige hoop voor Diversiteit en Body Positivity

(huidige tijd)

 • Vrouwen: Een grotere nadruk op diversiteit, met erkenning van verschillende lichaamstypes, huidtinten en leeftijden. Modellen zoals Ashley Graham (een voller model) en Winnie Harlow (Vitiligo) hebben geholpen om een meer inclusief schoonheidsbeeld te bevorderen.

 • Mannen: Een breder scala aan lichaamstypes wordt nu erkend en gewaardeerd, met aandacht voor de diversiteit van mannelijke schoonheid.

Helaas zijn deze bewegingen en de beelden die onze jongeren te zien krijgen vaak zeer tegenstrijdig.

https___static.nieuwsblad.be__Assets_Images_Upload_2015_02_12_9d10bdfe-b2cf-11e4-9ca1-c6c8
bottom of page