top of page
  • Foto van schrijverPien

World Bicycle Day

Wereld Fietsdag wordt wereldwijd gevierd op 3 juni van elk jaar. Het is een dag die is ingesteld door de Verenigde Naties (VN) om het belang van fietsen te benadrukken als een duurzaam, gezond en milieuvriendelijk transportmiddel.

De eerste Wereld Fietsdag werd gevierd op 3 juni 2018, nadat de resolutie voor de oprichting ervan op 12 april 2018 unaniem werd aangenomen door de VN. De dag moedigt regeringen, organisaties en individuen aan om het gebruik van de fiets te bevorderen als een middel om de mobiliteit te verbeteren, de gezondheid te bevorderen, het milieu te beschermen en de duurzame ontwikkelingsdoelen te ondersteunen.Op Wereld Fietsdag worden over de hele wereld verschillende evenementen georganiseerd om het bewustzijn over de voordelen van fietsen te vergroten. Dit kunnen fietsparades, fietstochten, educatieve programma's, lezingen, tentoonstellingen en andere activiteiten zijn die de positieve impact van fietsen op het individu en de samenleving benadrukken.


Het doel van Wereld Fietsdag is om mensen aan te moedigen vaker de fiets te gebruiken als vervoermiddel, vooral voor kortere afstanden. Fietsen draagt bij aan een gezondere levensstijl, vermindert de luchtvervuiling, vermindert het verkeer op de weg en draagt bij aan een duurzamere toekomst.


Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon af en toe op de fiets stapt, Wereld Fietsdag biedt een gelegenheid om de fiets te vieren en anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Dus waarom zou je niet op 3 juni je fiets pakken en deelnemen aan een lokaal evenement of gewoon genieten van een ontspannen fietstocht? Het is een geweldige manier om gezond te blijven, plezier te hebben en bij te dragen aan een duurzamere wereld.


Rover Safety Bicycle

De fiets zoals we die vandaag kennen, met trappers en een kettingaandrijving, werd uitgevonden in het begin van de 19e eeuw. De precieze datum en uitvinder van de allereerste fiets zijn echter onderwerp van discussie en er zijn verschillende prototypes en vroege versies geweest voordat de moderne fietsvorm tot stand kwam.


Een van de vroege voorgangers van de fiets was de "draisine" of "loopfiets" die in 1817 werd uitgevonden door de Duitse baron Karl Drais. Deze loopfiets had nog geen pedalen en de berijder moest zichzelf met zijn voeten voortduwen om vooruit te komen.


In de jaren daarna werden verschillende verbeteringen en aanpassingen gemaakt aan de loopfiets. In de jaren 1860 werden de eerste fietsen met pedalen aan het voorwiel geïntroduceerd, zoals de "vélocipède" of "hoge bi". Deze fietsen hadden een groot voorwiel en een klein achterwiel.


Pas in de jaren 1880 werd de kettingaandrijving geïntroduceerd, waardoor de ontwikkeling van de moderne fiets mogelijk werd. John Kemp Starley wordt vaak gecrediteerd voor het ontwerpen van de eerste veilige en praktische fiets met een kettingaandrijving in 1885. Deze fiets, bekend als de "Rover Safety Bicycle", had dezelfde wielmaat voor en achter en was veel gemakkelijker te besturen en te berijden dan de hoge bi.


Sinds die tijd heeft de fiets zich verder ontwikkeld met verbeteringen zoals luchtbanden, versnellingssystemen en andere technologische vooruitgang. Vandaag de dag is de fiets een populair vervoermiddel en een belangrijk onderdeel van de moderne samenleving.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page